Saturday, December 29, 2012

Bob lupa "Di Jalan Sesat"




Lagu: M. Nasir
Senikata: Bob
Album: Saudagar Mimpi '91
Track No: 10

untuk Abang Bob. dan Akak Abby sekali lah...

Apakah takdir mimpi ini
Mendatang berulang kali
Berdarah penuh di tanah
Sedang tangan menungkat langit

Apakah yang Abang Bob perjuangkan
Apakah yang dipertahan
Apakah mesti Abang Bob jadi ahli Pas


Oh Tuhan
Tidaklah aku layak
Untuk SyurgaMu
Namun aku tak berdaya
Menahan panas NerakaMu

Curiga di mata orang
Bagai mentari rembang
Bagaikan aku berdosa
Pada siapa saja

Sedang Tuhan di mana-mana
Melihat semua dosa
Dalam serata usia

Walau ditelan
Segitiga Bermuda
Selalu ku mengulangi
Dosa yang telah ku buang

Diikuti kembali
Mengapa begini
Mengapa begini

Sedang Tuhan tahu sesiapa
Untuk Neraka untuk Syurga
Aku tak terpaksa memilih Syurga
Demi pengertian pada hukum alam
Dan sesungguhnya aku cinta padaMu Tuhan
Walaupun sesat jalan.


1) aku orang Ulu Tiram, dan orang Ulu Tiram memang baik (tak semua).
2) aku bertaubat, perlukah aku hantar borang masuk parti?
3) tak ke mana Abang Bob dengan parti "SISTEM politik ciptaan barat" tu..
4) adakah Abang Bob dah tak sesat jalan lagi dengan parti politik tu..?
5) biarlah aku sesat jalan (dengan tidak jadi ahli mana-mana parti).
dan sesungguhnya aku cinta padamu Tuhan, walaupun sesat jalan...

11 comments:

  1. Ini blog PC Kokak ker ataupun blog The Unspinners, Malaysiakini? Hahah...gurau ajer bro...Bob Lokman ialah seorang penulis lirik yg bagus sebenarnya, lagu Isabella sampai skrg org masih dgr lagu tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe sesekali lepas geram. aku memang benci dengan *sistem politik* barat ni. kenapa la ada parti yg konon berjuang kerna Islam tapi masuk *gelanggang* yg salah...

      aku rindu Bob tulis lirik beb. lihat saja lirik Di Jalan Sesat tulisan Bob sendiri ni, powerkan?

      Delete
  2. hehehe..bab politik....tak berani komen...bagi aku sama aje...

    ReplyDelete
  3. Abby should think twice on her wordings before sending out those twitter or whatever media that she sent out her " political/religious " messages.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu bro. meluat gile aku tengok.

      Delete
  4. Bak kata Max Cavalera "all politician r bullshit"

    ReplyDelete
  5. bro...aku pun orang ulu tiram...yang salah tetap salah...aku paham apa maksud ko...the so called "sistem politik" barat ni dah jadi sistem yang diguna pakai kat malaysia....adakah patut kita biarkan sahaja yg gila kuasa terus berkuasa...sedangkan kita yang konon2nya meluat ngan politik...meluat ngan sistem barat...tapi terus berdiam diri dengan alasan politik itu kotor...tak mau campur???

    so gelanggang mana sebenarnya kita nak masuk?...bukan ker islam itu ad-din...adakah masuk politik itu tidak islam?

    sorry bro...just my 2 cents from seorang yang join parti "sistem politik ciptaan barat"...heheh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. its ok bro, sebenonye aku tertunggu2 org tiram beri pendapat hehe.. masing2 ada pendapat sendiri, kena respect, betul tak?

      bg aku jgn masuk mana2 GELANGGANG ciptaan mereka, selagi kita dlm gelanggang mereka, selagi tu kita diLAGA. betul tak?

      lantak la, takkan tegok jiran pakai kereta baru kita pun nk kereta baru jugak kan? kita ada buget sendiri, ada pendirian sendiri, ada SISTEM SENDIRI. yg diajar oleh Nabi2 kita.

      nampak tak dgn siapa kita lawan hari ni? kita lawan sistem.. "sistem piramid" firaun. sistem mata satu. kita lawan sistem zionis, sistem british PARLIMEN, sistem us DOLAR. kita melawan mereka yg menunggu RAJA MATA SATU mereka turun.

      siapa yg guna piramid dlm logo2 mereka (contoh: 1 us dollar, dll), siapa yg guna mata dlm logo2 meraka.

      ikut cerita yg paling bnyak diulang dlm al-Quran, Kisah Nabi Musa dan Firaun. mesti ada pengajaran yang paling penting. adakah Nabi Musa buat demontrasi, lawan blk Firaun?
      Nabi Musa lari.

      point aku kita kena boikot total. biarlah kita lari dulu, pasti Allah tolong kita "seberang laut" nanti.

      Sheikh Imran Hosein banyak mengajar aku, melihat dgn dua mata, mata zahir dan mata hati.

      wallahualam.

      Delete
  6. Sistem "demokrasi" yang digunapakai sekarang diambil rohnya dan semangatnya dari sistem Greek Demokratia.

    Satu dunia tahu bahawa sistem ini memang failed semenjak zaman Greek lagi tapi masih nak gunakan juga...kah kah kah

    ReplyDelete