Monday, July 6, 2015

anak anak kita


Anak-anak kitakah yang berlari telanjang
Di bawah mentari sumbing
Sambil bernyanyi lagu
Ketakutan hari-hari ini

Anak-anak kitakah yang tak tahu nak pulang
Bila petang
kerana terlalu mabuk
main lastik dan berpistolan
Pestol-pestolan

Selamatkan anak kita
Dari padang jerangkap samar
Selamatkan anak kita
Orde baru politikus usang

Anak-anak kitakah yang bermain
Di hutan belukar
Dengan senapang kayu ubi cambah
Tak kenal bahaya

Anak-anak kitakah yang tak tahu nak pulang
Bila petang
kerana terlalu mabuk main lastik
Dan berpistolan
Pestol-pestolan

Jaga-jaga anak kita
Jangan sampai jadi hamba
Jaga-jaga anak kita
Kita ini orang merdeka

Panggillah mereka pulang
Ayah nak ajar
Tentang kurang ajar
Jadi mereka takkan dimomok lagi

Panggillah mereka pulang
Ayah nak ajar
Tentang kurang ajar
Jadi mereka takkan sendiri lagi

Fikir
Selamatkah kita di tangan ahli nujum itu
Fikir
Selamatkah kita di tangan ahli korporat itu
Fikir
Selamatkah kita di tangan tukang karut itu
Fikir
Selamatkah kita di tangan doktor jiwa itu
Fikir
Selamatkah kita di tangan pakar kitab itu
Fikir
Selamatkah kita di tangan tuhan-tuhan itu

Lagu : M Nasir - Lirik : M Nasir, this song is track no 5 on sifu's magnum opus 'Canggung Mendonan (1993)'

ini betul2 superb live performance by our sifu. aku kasi ulang2 play pun tak bosan2! uols tahu la aku suka buat tafsiran pasal lirik2 lagu sifu ni, aku nak tanya uols ni.. 'siapakah dia yg kurang ajar yg memomokan kita?' tasiran aku biasa la...lagu2 sifu ni bagi aku ialah 'teori konspirasi'.. 'orde baru politikus usang' new world order of dalang tua.. 'Selamatkan anak kita dari padang jerangkap samar'.. hehehe

'selamatkah kita di tangan tuhan-tuhan itu?' uols tahu sebab lirik ni la search gugel apa tu maksud 'Tuhan'. uols know macam apa makna 'tuhan' dalam dua kalimah syahadah.. ni nak share..uols knows tak..tak ada dalam Al-Quran konsep 'atheist'..which means semua manusia percaya akan adanya Tuhan, tak kira kita panggil 'kafirun', 'musrikin', semuanya termasuk syaitan pun percaya adanya Tuhan! kita cuma 'syirikan' Tuhan itu saja! itulah perangkap 'checkmate' sang syaitan yg sangat jealous dan benci umat manusia (kita).

'bernyanyi lagu Ketakutan hari-hari ini' uols tahu aku selalu quote we all very 'fucked up' akhir zaman ni. manusia bertuhankan 'benda'' 'politik', 'bola sepak', 'tok guru' and macam2 lagi la. 'Anak-anak kitakah yang memikul beban kesilapan kita?' kesian budak kena dera! manusia semakin tak berperikemanusian! dan bumi semakin nazak!

stay strong dear!

uols tahu la aku ni kerja studio ada buat 'dunia jam 10'.. so setiap hari aku tengok macam2 berita.. apa yg aku nampak ialah semua tanda2 akhir zaman... setiap hari gempa bumi, gunung berapi, wabak penyakit, krisis hutang, perang!

Mount Sinabung

selamatkah kita?
fikir!

11 comments:

  1. fucked up sana dan sini bro..heheh..tapi mcm ko keja kat studio memang depan mata la kan nampak semua tu..
    raya tahun ni kena kerja jugak or cuti bro?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini tahun turn aku cuti raya..hehe..

      pssst..kat tempat keja aku ni pun macam2 konspirasi ada tau.. cuma blom pecah je.. hehe.. semua dah diplan siap2 oleh ahli korporat barua dalang tua..ala-ala 1mdb. hint search 'rtm media city'. semua akan fucked up!

      Delete
    2. http://bm.therakyatpost.com/berita/2015/03/26/pembangunan-media-city-adalah-masalah/

      Delete
    3. http://bm.therakyatpost.com/berita/2015/03/26/pembangunan-media-city-adalah-masalah/

      Delete
  2. I like this song.
    Ya betul, tiap2 hari disaster banyak..
    So called Islam bunuh sesama Islam ngan kejam pun banyak. Aku rasa Mexico Cartels pun kagum tengok pasal Mexico Cartels pun aku rasa tak terfikir buat video shots macam gitu. Dan mexico cartels pakai handphone cap itik kualiti.

    ReplyDelete
  3. Apa cerita beb kes siaran digital RTM tu...kata Jun tahun ni start...ni dah masuk bulan Julai dah pun...

    projek melesapkan duit lagi ka?..



    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan salah faham brother.. ini semua bukan pasal duit. ya betul barua dalang tua memang gila duit, tapi si dalang tua tak perlukan duit. yg penting bagi dalang tua ialah umat manusia ni sesat.

      kalau sesiapa yg ada mata hati boleh nampak strategy si dalang tua ni sama je dari dulu.. which is cari barua yg gila duit, pastu lingkupkan kerajaan dan merosakkan umat manusia negara tu.

      buka mata hati.. bankers ialah musuh terang lg bersuluh.

      memang sudah menjadi strategy klasik dalang tua utk control semua resource, termasuk media, berita khasnya. semua media berita di dunia ni dicontrol oleh dalang tua.

      aku memang tak mengharap apa2 pasal tv digital ni. sebab aku tahu apa itu tv..tv ialah brainwashing.

      yg buat tv digital ni bukan penjawat awam tapi kerajaan bayar (kerjasama katanya) pihak korporat barua dalang tua.

      fakta paling menarik ialah semua yg berlaku termasuk mh370, mh17, krisis hutang, isis, 1mdb, and aku percaya gempa bumi (haarp) pun dirancang oleh orang yg sama iaitu si dalang tua.

      Delete
  4. semoga anak2 kita selamat dunia akhirat

    ReplyDelete
  5. mcm2 skrg ni, smpaikn weapon berbentuk natural disasters pn diorg blh buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..jin mata satu try convince he is tuhan di akhir zaman

      Delete