Friday, June 27, 2014

Dewa 'Bintang Lima' 2000 cd kaset t-shirt



Siapa saja yang mengenali Dewa 19 pasti setuju 'Bintang Lima' adalah album magnum opus mereka. Dirilis pada tahun 2000. Album ni lah yang buat mereka betul-betul blow up. Aku sangat suka album ni sebab liriknya yang sangat cintan tahap sufi dan muziknya yang terlalu Queen. Tapi yang buat album ni sangat nostalgia bagi aku ialah sebab ia muncul semasa aku dalam anggau bercinta hahaha. Jadi, aku panggil album ni sebagai album paling jiwang di Nusantara! Lima bintang!

5 comments:

  1. Aku start dengar Dewa album Laskar Cinta....yg ni aku tak familiar sangat...tapi majoriti lagunya aku pernah dengar...

    Ada geng metal tanya aku...Dewa ni kira rock ker?..aku tanya balik...ko rasa Queen tu rock ker?...itu lah jawapannya...heheh..

    ReplyDelete
  2. ahmad dhani memang die hard fan Queen..kan dia ada cover lagu i want to break free..
    sebelum mawi meletup ngan lagu 'pupus' tu memang dah penah dengar versi ori dari Dewa 19 ni..eh jiwangnya aku..heheh..

    ReplyDelete
  3. dulu pernah sembang dengan sorang brader pasal sufi bab wahdatul wujud, manunggaling kawula gusti etc.. saya kata kat dia saya dengar lagu Dewa, dia suka..

    ReplyDelete
  4. pergh!! harap aku dapat album ni..

    ReplyDelete
  5. Aku rasa album ni la pengenalan pertama kepada dunia utk vokalis baru iaitu Once selepas Ari Lasso keluar dari band ni. Lagu yg betul2 melekat kat kepala aku semasa album ni tengah hit dulu Risalah Hati...part korus dia memang meruntun jiwa la hahaha

    ReplyDelete