Sunday, August 31, 2014

Malaya Merdeka



Wahai Melayu umat Malaya
mari kita bekerjasama
Untuk negara dan bangsa
agar Malaya merdeka

Wahai pemuda harapan bangsa
takkan Melayu meninggal baka
Tunjuk olehmu bukti dan jasa
Tanah Melayu negeri kita

Jangan takut dan ngeri
hidup memang lawan mati
Bina Malaya jangan berenti
agar Melayu kekal abadi

Police Home Guards Malay Regiment
pimpin bangsamu sekalian
Korbankan diri bentengkan dada
tetap Malaya merdeka

Thursday, August 28, 2014

the Who explosion





Keith Moon was already in the habit of placing an explosive charge in one his two bass drums to detonate during Pete Townshend's guitar-smashing at the end of each Who performance. But for their Smothers Brothers appearance, Moon packed several times the normal amount of explosives into his drum kit, and when he set it off, a gigantic explosion rocked the set as a cloud of white smoke engulfed Townshend and singer Roger Daltrey. Though bassist John Entwistle never lost his cool, Daltrey practically flew downstage and when Townshend emerged from the smoke, his hair was almost literally blown to one side of his head. Though the incredible explosion has been rumored to have caused Pete Townshend's eventual near-deafness, credit for that should probably go instead to the Who's pioneering use of stacked Marshall amplifiers as a means of achieving maximum volume during their live performances.

Tuesday, August 26, 2014

Apocalypto


the poster

Apocalypto ialah filem arahan Mel Gibson, sebelum ini dia mengarah filem 'The Passion of the Christ' yang sangat menarik minat aku. korang tahu tak 'Jesus' digambarkan dalam  'The Passion of the Christ' ni, bermata rosak (tertutup) sebelah akibat di belasah tentera Rom?

tribe baik

apa melalut ni ok ok sambung pasal Apocalypto, filem ni ditulis oleh Mel Gibson dan Farhad Safinia (Iranian-American), mengisahkan pasal orang asli Mayan.

kampung tribe baik, setiap malam ngaji je kerjanye

Mayan ni ada banyak tribe, hidup aman damai, tapi, satu hari satu tribe yang jahat telah datang kampung mereka dan berlakulah aksi gaduh paling brutal yg korang akan tengok. tribe yang jahat ni kita macam 'Gog and Magog' la ganas tak berhati perut langsung, kerja dia bunuh orang dan cari orang2 dari tribe lain, bawa ke kota mereka, untuk jadikan bahan sacrifice dekat Piramid mereka tu.

kota tribe jahat, piramid

filem ni seratus peratus cakap bahasa Mayan.

sacrifice; keluarkan jantung dan dipancung.

filem ni kisah pasal seorang Mayan tu macam mane dia dapat survive lari dari kota jahanam tribe yang jahat tu, dan dapat jumpa balik dengan anak bini dia semula... tu yang sentimentel tu...hehe

anak bini menyorok di gua

tagline dari filem ini ada beberapa.. 
'When the end comes, not everyone is ready to go'
'No one can outrun their destiny'
'Takes out the fear residing deep inside our hearts'
'A great civilization is not destroyed from without until it has destroyed itself from within'

dia kata 'lari' sambil keluarkan jantung (*hati)

ini link boleh layan online https://archive.org/details/Apocalypto2006-HistoricalAction-adventureMovie pandai2 korang la nak sedut camne hehe.. aku layan dvd gambo cantik gile hehe..

.
.
.
.

*hehe lama aku tak pos pasal film kan.. sebenarnya lepas kena 'demam panas' aku memang dah malas nak buang masa layan macam2 movie2 ni... baik aku ngaji.. memang aku tak amek tahu langsung dah pasal movie2 ni. tapi kawan aku yg kaki movie Syarull Jakim tu selalu recommended aku film2 yg sesuai untuk aku (yg memang obses pasal survival dan teori konspirasi). you know la kan... ada beberapa lagi pos pasal filem lepas ni... tungguuuuuu...

mengakhiri pos ini aku quote-kan tulisan seorang pendita bernama Christian Druthmar (sila google) pada tahun 864, yg aku kira simbolik dengan filem simbolik ini;

"For in the lands of Gog and Magog who are a Hunnish race and call themselves Gazari there is one tribe, a very belligerent one - Alexander enclosed them and they escaped - and all of them profess the Jewish faith."

Sunday, August 24, 2014

Piero speaks with Sheikh Imran


penulis buku ber-cover cantik ini...
PIERO SAN GIORGIO is a Swiss author and former businessman and software executive. For twenty years, he worked in international markets in Eastern Europe, the Middle East, and Africa. For the past decade, Giorgio has dedicated himself to studying the global economic system and its dependence on ever-expanding populations, debt, and resource exploitation. Survivre à l’effondrement économique, on the fundamental unsustainability of the system, was published in French to wide acclaim.

interview pasal.. surviving the economic collapse, real money, poligami, radiasi, Rusia, muslim village, riba, Switzerland, masterplan, Malaysia, etc etc...

Thursday, August 21, 2014

Wednesday, August 20, 2014

all Prophets were Muslim


basic things that's some muslim sendiri kadang tak faham...


"If somebody occupied anything, it will always be somebody else, not the Muslims. There’s no Islamic occupation, there’s only Islamic liberation."


we will (again) liberate the holy land. victory is promised.

Friday, August 15, 2014

Circle by Cult of Luna




What I have seen behind the frontline
Is what keeps me existing
I can feel it moving through me
Pure electricity

Shabra and Shatila rises and retaliates
An invitation that raises the dead
I have seen their fate

The sun sets over Holy Land
And our last day advances
I can feel it piercing through me
The nails from God

Monday, August 11, 2014

Sabbath Bloody Sabbath LP UK 1973 1st press


bloody spinning
what a cover!
agony
snake on the neck
question: how many rat at the cover hehe
reality or fantasy
manufactured printed England
song titles credits
wwa 005 super du luxe
the band BELENGGENG sambil BERSILAT. so kult
some detail
look that shape
record sleeve have lyric
has patent number and "Made in Great Britain."
record label side 1
record label side 1 matrix
record label side 2
record label side 2 matrix

opening with distortion guitar riff master Iommi.. cant stand i gotta crank up that volume knob to the max.. i think this lp must be the best Sabbath lp. look at the cover itself is enough orgasm already hahaha.. the record packing is good also, it gatefold cover dude.. with record sleeve with lyric on it.. bloody hell i love that font. ok the record i think press on regular weight, with simple WWA Records label. the record sound? huh no need to talk more lah.. u gotta spin on your turntable yourself to feel it.. but what can i say it bloody superb sound!!! i think this album really a stoner with prog brilliant. black sabbath bloody sabbath rules!!! 

for the Black Sabbath sake... Sabotage next

Thursday, August 7, 2014

Sri Maharani Ghazal Muar 'Zapin Yaladan' LP



lp rare ni dirilis oleh Umno Bahagian Jasin Melaka, berkatalog no. UJM-0001. tarikh direkod dan dirilis tidak dinyatakan.. semua lagu-lagu klasik ghazal melayu.. mesti pernah dengar punyalah.. kalau tak pernah dengar bukan melayu.. haha. Sri Maharani Ghazal Muar ni band ghazal tersohor seantero dunia melayu.. terbaik.










Monday, August 4, 2014

'Rockers... Apa Khabar' di TV2, My Klik, RTM Mobile


ni post baekk punyer ok. screenshot versi desktop.

myklik.rtm.gov.my ialah satu laman web online streaming rancangan2 RTM, termasuk kalau nak dengar online radio2 RTM, layan drama, tengok berita, TV1, TV2, jadual siaran dan macam2 lagi lah.. boleh 'search' nak tengok apa..

'Rockers... Apa Khabar' ialah rancangan yang sebenarnya disiarkan di TV2, yang 'menghimpunkan barisan kumpulan rock kapak era 80an - 90an dengan menyajikan persembahan yang masih berbisa yang semestinya akan mengingatkan kita pada zaman dahulu'. ini terbaik punya rancangan RTM, brilliant production beb, markah penuh aku bagi, salute. Di bawah ialah senarai kumpulan, tarikh sebenar disiar di TV2 dan link untuk layan online.. rugi kalau tak tengok lagi.. selagi stock masih ada bro... kalau nak tengok kat henset pon bole, kena install apps 'RTM Mobile'... hehe..

RTM Mobile apps running on Android SGS4Mini

Saturday, August 2, 2014

kawan kamcing rtm


Tuan Hamba. asal Kedah tapi 'masuk' Melaka, sebab tu aku panggil dia Tuan Hamba hehe faham?
Abang Yem. asal Melaka. dia ni memang nampak rugged.. bos-bos dia ni hehe
Syarull. dia ni dulu kerja RTM tapi dah pindah Jakim. asal Penang
Zarir. dia ni asal Perak, kerja bahagian ob lighting RTM. 
Azhar aka Chaah. budak Perak, dulu kerja RTM sama2 susah payah dgn aku, tapi dah berenti kerja, sekarang tak tahu mana.. tak kontek, tak mau kacau.

Friday, August 1, 2014

Sampoerna Hijau 16


ni baru beli tadi, kat kedai aceh sekitar angkasapuri. dorang memang pakar smuggle rokok ori Indonesia ni. harga sekaton rm49. kalau beli sekotak rm5.50 kadang rm6 org jual. lebih kurang lebih dua bulan sekali aku akan beli ni dua katon Sampoerna A Hujau Original 16 batang. sekotak aku hisap lebih kurang tiga hari.. kadang2 lebih tu biasa la kan.. kalau jumpa kawan lama ke kan.. ok 16 batang bahagi tiga hari, mean aku hisap sehari lebih kurang la kan 5 batang.. sebenarnya aku ni sebenarnya dah bosan dengan hisap rokok.. sebab aku biasa dah ada benda dah nak hisap yg lain.. yg lebih tinggi.. i'm think i'm jimat n i'm not heavy smoker.. ok btw aku start hisap rokok ni bila dah ada duit sendiri bila dah kerja kilang bila putus cinta haha. mula2 dulu Sampoerna 7 batang dulu rm2.30 kot ingat2 lupa.

* kebetulan pulak hari ni kawan kita En Ijau pun pos pasal rokok...