Monday, December 31, 2012

SAMPOERNA HIJAU untuk tuan guru


a.k.a. surat untuk tuan guru

1) ambo penah dengo tuan guru kato Islam tu sempurna. dah kenapa tuan guru tak guna sistem Islam tu? dok sebuk guna sistem kafir tu kenapa?
2) sebut pasal sistem kafir ni kan.. tuan guru ada kata puak umno tu kafir kan? hok tuan guru tu dok support (guna) sistem kafir tu jugak camne plak? sebuk kata Islam tu sempurna gunalah sistem Islam dengan sempurna/sepenuhnya. dok campur2 dengan sistem kafir tu wat pe? dah kate kafir tu bawak kerosakan kan? dah hok ni campur2 sistem Islam dengan kafir ni camne...?
3) tuan guru kan faham sistem kan? ada jugak ambo dengo tuan guru kata Islam itu cara hidup kan? sistem tu cara hidop lah kan, betul kan?
4) Islam tu sempurna, Islam tu cara hidup yang sempurna, Islam tu sistem yang sempurna, kan? dah takyahlah nak campur2 dengan sisten lain pulak kan?

5) dah tuan guru dok campur-campur sistem kafir dengan sistem Islam kan, tuan guru sendiri yang nampakkan Islam tu macam tak sempurna, betul tak?
6) dah tuan guru masuk "gelanggang", sampai bila-bila lah dok kena LAGA.. sampai mati ke? mmmm faham dok?
7) ambo tahu tuan guru ada dendam dengan puak tu, sebab tu la tuan guru masuk gelanggang kan? betul tak?
8) ....
9) ambo ni bukan la pandai sangat, ambo ado sijil elektronik politeknik je, sekolah agama johor pun sampai darjah 3 jer. tapi alhamdulillah, Allah bagi ambo cahaya siki-sikit, bolehlah baca sikit-sikit.. ambo faham la sistem sikit, yang basic-basic.  ambo faham la cahaya itu lebih bermakna dari hafal beribu-ribu hadis macam tuan guru tu.. ambo tak pandai nak kato orang lembu atau kafir..

10)
11) tuan guru kenalah dengar pendapat semua kan? takkan nak dengar pendapat orang atas je kan? orang yang ngaji universiti je kan? tuan guru tu semua orang respect, ambo ni sapo la nak respect kan? tapi tu la kena la dengar sikit-sikit kan?
12) ...
13) ....

.
.
16) .....

.

.
.
66) .....

.
.
.
666) ......
.
.
.
3456757) ....
.
.
.
56576888) ....
.
.
.
14657687666) ....
.

.
to be continued, insyaallah..
* ambo ni bukan puak biru ke hijau. ambo isap SAMPOERNA HIJAU je. faham dok?

Saturday, December 29, 2012

Bob lupa "Di Jalan Sesat"




Lagu: M. Nasir
Senikata: Bob
Album: Saudagar Mimpi '91
Track No: 10

untuk Abang Bob. dan Akak Abby sekali lah...

Apakah takdir mimpi ini
Mendatang berulang kali
Berdarah penuh di tanah
Sedang tangan menungkat langit

Apakah yang Abang Bob perjuangkan
Apakah yang dipertahan
Apakah mesti Abang Bob jadi ahli Pas


Oh Tuhan
Tidaklah aku layak
Untuk SyurgaMu
Namun aku tak berdaya
Menahan panas NerakaMu

Curiga di mata orang
Bagai mentari rembang
Bagaikan aku berdosa
Pada siapa saja

Sedang Tuhan di mana-mana
Melihat semua dosa
Dalam serata usia

Walau ditelan
Segitiga Bermuda
Selalu ku mengulangi
Dosa yang telah ku buang

Diikuti kembali
Mengapa begini
Mengapa begini

Sedang Tuhan tahu sesiapa
Untuk Neraka untuk Syurga
Aku tak terpaksa memilih Syurga
Demi pengertian pada hukum alam
Dan sesungguhnya aku cinta padaMu Tuhan
Walaupun sesat jalan.


1) aku orang Ulu Tiram, dan orang Ulu Tiram memang baik (tak semua).
2) aku bertaubat, perlukah aku hantar borang masuk parti?
3) tak ke mana Abang Bob dengan parti "SISTEM politik ciptaan barat" tu..
4) adakah Abang Bob dah tak sesat jalan lagi dengan parti politik tu..?
5) biarlah aku sesat jalan (dengan tidak jadi ahli mana-mana parti).
dan sesungguhnya aku cinta padamu Tuhan, walaupun sesat jalan...

Wednesday, December 26, 2012

Hamba Abdi

*   apabila terbaca post berteromber pasal XPDC-Timur Barat, teringgat aku lagu Hamba Abdi dalam album tu. lagu tu memang KISAH BENAR AKHIR ZAMAN. baca saja artikel (discan dan dipost tanpa kebenaran Majalah Infiniti, Jan 2013) di atas sambil dengar lirik lagu Hamba Abdi (sepatutnya liriknya lebih kasar lagi bagi mengambarkam PERHAMBAAN akhir zaman ini!).
*   berapa gaji korang kerja sejam? RM8? RM8 ialah gaji Akku dan Leela untuk kerja setahun! berapa simpanan korang sebulan? RM254 sebulan? RM254 ialah simpanan Akku dan Leela selama kerja 40 tahun!
*   memang terbaik artikel ini, sebab di atas tajuknya diletakkan simbolik gambar syiling emas. ya itulah yang diajar kepada kita, syiling emas atau perak. bukan wang kertas, yang tiada apa-apa nilai di dalamnya, boleh dimanupulasi nilainya. wang kertas adalah perhambaan!
*   kalaulah gaji Akku dan Leela dibayar dengan secupak beras sekali pun itu lebih berharga dari wang kertas mereka. sebab kalau dibayar dengan secupak beras, itulah Islam (bayar zakat pun guna beras). sebab Islam ajar wang itu sesuatu yang ada nilai di dalamnya dan boleh bertahan lama (yang sudah pasti Soros tak boleh manupulasi nilainya). kalau tiada emas atau perak, kita boleh guna beras, gula, kurma atau seumpamanya sebagai wang.
*   tamadun awal manusia seperti tamadun Rom, Mesir, China semua guna gold & silver coins. cowboy dulu-dulu guna gold & silver coins, pirate of caribbean pun guna gold & silver coins. pedagang arab, cina etc dulu-dulu pun guna gold & silver coins. hercules pun guna gold & silver coins. firaun pun guna gold & silver coins. tamadun moden ni je orang guna kertas sebagai wang! tamadun moden ini sebenarnya tamadun "master of deception". siapa dia mastermind "master of deception"? wang kertas adalah masterpiece dari mastermind "master of deception".
*   aku terfikir kenapa dalam hukum Islam, ada hukuman memerdekakan hamba.. tidak mungkin hukum kita sudah tidak relevan, sebab sudah tiada hamba lagi dalam dunia moden ini (kata mereka).. hukum Islam tetap akan relevan sampai bila-bila, betul?
*   tapi bagi aku memang perhambaan masih ada sampai sekarang ni.. dalam dunia sekarang (akhir zaman kata aku) bagi aku lagi teruk perhambaannya. ya mungkin perhambaan ada banyak jenisnya, perhambaan mentaliti atau spiritual mungkin?, atau sebagainya.. hamba sudah tiada pada zaman moden ini? wake up! you're dreaming! perhambaan di mana saja, di seluruh dunia, termasuk Malaysia.
*   tak sedar lagi ke negara EURO dan US dah nak bankrupt? semua sebab hutang riba wang kertas. kalau US dah bankrupt, apa jadi dengan matawang rasmi dunia sekarang (US dolar)? pasti semua matawang dunia akan terkesan sama (mungkin lebih teruk?!).
*   semua rabbi atau yahudi tahu wang kertas ini menipu. nanti kalau mereka (israel) dah mula dulu guna emas dan perak sebagai wang mana kita nak letak muka?
*   korang faham tak apa yang aku melalut ni?
*   Wallahualam..

Sunday, December 23, 2012

Singapura itu Saudaraku

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Isoa11LEVFw#t=107s
Kepada Singapura:
1) Tahniah saudara-saudaraku seagama dan sebangsa di Singapura!
2) Singapura juara lagi!

http://www.youtube.com/watch?v=9PngLX-1ruk
http://www.youtube.com/watch?v=vvw1OjOrPgk
dan kepada Ultras Malaya:
1) kau nampak tak melayu yang menjulang piala tu semalam?
2) pergilah belajar sejarah.
3) f**k you!

Hagas


"...ya insan yang hagas
awaslah semua
maya yang indah
ada kudisnya
jangan terpedaya.."

* hagas=sombong, bongkak.
* muzik dari M. Nasir dan lirik dari Loloq.
* lirik penuh di sini.

All My Bestfriends Are Metalheads

'Metalheads' tak bermaksud layan lagu lagu metal. 'Metalheads' bagi aku jenis yang boleh masuk kepala,boleh nak ketawa sama sama lepas tu dah puas ketawa boleh pula nak menangis sama sama. K,ni aku punya maksud tersendiri bagi 'metalheads'. Jangan nak bangkitkan isu pasal ni k? Aku mencik!

Tipu ah kalau korang kata hidup korang takda kawan,tipu tipu tipu! Orang gila pun sekarang ni dah pandai cari kawan,yer dak? K,aku memang ramai kawan. Hell yeah bak kata lagu Like A G6 tapi ah memang kenyataan aku memang suka sangat sangat sangat berkawan nak buat macam manakan? Tapi,makin ramai kawan makin ramai lawan. K,ni yang aku tak suka! Serius,tak tipu.

Kalau aku ramai kawan,mesti ah aku ramai kawan baik. Kan? Jyeah,memang ada kawan baik. Siapa rasa kawan baik aku,korang dah boleh senyum sekarang ni. Tak dinafikan kawan baik aku boleh dikatakan kesemuanya 'metalheads'. Macam aku kata tadi,bukan sebab dorang layan lagu metal aku kelaskan dorang sebagai 'metalheads' tapi sebab perangai dorang.

Tak semua kawan aku boleh aku kelaskan sebagai 'metalheads' sebab ada juga kawan kawan aku yang terasa hati kalau aku cakap ini,sentap sikit kalau aku cakap itu. Serius aku cakap,memang susah nak puaskan hati kawan kawan aku tapi aku mencuba dan terus mencuba. Yela,aku suka pula dari berkawan terus jadi nak berlawan. Tak suka k? Tak tipu.

*artikel ini diambil tanpa kebenaran dari..
*great post..

Saturday, December 22, 2012

Thursday, December 20, 2012

Goat - World Music (2012)


Review; 
this swedish hippies are brilliant! they played fusion world evil music, yeah f**king hypnotic fuzz funky psychedelic drug krautrock world music! highly recommended drug, f**k i'm so high now!
5/5*

Wednesday, December 19, 2012

Tuesday, December 18, 2012

Thin Lizzy - Jailbreak LP '76

Vertigo ACBR 252 UK 1976
 
Tiada apa yg aku boleh kata, sebab dh ramai yg review dan tak perlu aku review panjang2. Cuma nk tambah skit je, kesedapan Emerald memang sedap, cuma kalau digoreng sehingga 7 hingga 8 minit pasti lebih enak dan kenyang sampai sendawa.

Sunday, December 16, 2012

DIIV - Oshin (2012)

DIIV (disebut Dive).
Oshin (disebut Ocean).
Korang dh dengar blom? kalau blom cepat sedut kat sini, kalau ada lagi.
Untuk peminat muzik indie rock cam Motorama, etc.
Mungkin/pasti akan menjadi the best album yg anda pernah dengar tahun ini.
Highly Recommended.
Markah Penuh.

Saturday, December 15, 2012

Riot - Thundersteel LP '88


Pressing: 1st 1988 US [CBS, BFZ 44232]
Condition: Near Mint!

Thundersteel! The killer comeback album. Underrated power metal classic. The most underrated and overlooked metal of the 80's. Must have/dengar bagi peminat speed/heavy metal. Riot adalah band under rate kalau dibanding band lain. Lagu pertama Thundersteel, lagu yg sempurna, thundering/ganas, diasak dgn lagu kedua Fight Or Fall, dan seterusnya.. eargasm, dan seterusnya.. multiple-eargasm. Lagu Bloodstreets adalah ballad(?) yg enak. Dlm ramai2 vokalis speed/heavy metal, vokal Tony Moore dlm album ini adalah yg paling "serasi" dgn telinga aku, high-pitch yg merdu dan power. Bagi aku.. ini album terbaik Riot, lebih "metal" berbanding album Riot yg lain, album ini lebih bagus berbanding album Priest Painkiller. Ada yg mengatakan mereka meniru Priest. Vokal Priest kurang "serasi" dgn telinga aku, aku rasa geli, lebih2 lagi bila tahu Rob Halford tu g*y! Apa yg best sangat bagi collector2 lp, seperti lp2 Iron Maiden ialah artwork yg besar dan cantik, lp ini bukan saja punyai cover art yg "classic futuristic comic war" malah muziknya juga sangat "so power so metal" membuat lp ini ultra berharga bagi aku. Letakkan rekod ini di turntable, setkan amp volume maksima dan drop the needle adalah kepuasan.

Friday, December 14, 2012

Avoid this shit!

Aeternam - Moongod (2012)
Band Canada, vokalis dia asal Morocco.
Mereka sering dikaitkan dengan muzik ala "pioneer" Nile, death metal dgn lenggok padang pasir.
Check out the lyric here, especially the first song.
Shirk!

Tuesday, December 11, 2012

Ulasan: Nadia - Unggul (1999)


Ini album ketiga penyanyi asal Sabah. 10 lagu baru dan bonus 4 lagu hit dari dua album sebelum ini, membuat album ini seperti album 'the best of Nadia'. Muziknya memang acceptable rocknya, vokalnya pulak jangan cakap, memang terbaik, serak basah beb. Oleh kerana hampir semua, Nadia sendiri yang cipta lirik dan muzik dalam albumn ini, aku bagi 4.5 bintang! Maklumlah memang susah nak jumpa rocker pompuan yang pandai buat lagu/lirik (yang power!), selain dia sendiri boleh main instrumen muzik seperti keyboard, bass, drum dan programming untuk albumnya. Memang bagus semangat indie dan DIY dia, salute!
...
..
.

Monday, December 10, 2012

Ulasan: Kreator, Destruction (2012)

2012, raksasa thrash Jerman Kreator dan Destruction dah keluar album baru. Kedua-dua album bertemakan kerosakan, huru-hara menuju kemunculan/akibat antichrist aka dajjal! Kedua-dua album sangat kuat, melodic catchy brutal fast thrash yg pasti membuat tengkuk anda patah apabila leka headbanging. Aku bagi 4.5 bintang utk kedua-dua album. Dengar cerita seekor lagi raksasa kaki Sodom tengah rakam album, mungkin keluar awal 2013. Harap tiga ekor raksasa ni tour ke Tanah Melayu.

Sunday, December 9, 2012

Ska-P - Intifada


...adakah David (org biasa (kecil) dari Israel) bertukar kpd Goliath (orang giant (besar) dari Palestin)?

Ska-P ialah band Sepanyol.
Lagu ini dari album Incontrolable terbit pada 2004.
Skinheads, Punks, Thrash Metal, Underground Metal nak jihad* jugak!

Thursday, December 6, 2012

The Midle Path - Shaykh Hamza Yusuf


* dia ada cakap pasal Malaysia!

seminar ini dianjur oleh United For Change
di usa.
bertajuk "United Against Poverty".
tapi shaykh hamza yusuf kata lebih baik
UNITED AGAINST WEALTH. (what a great idea)
"... Saya berfikir banyak tentang bersatu menentang kemiskinan, saya benar-benar berfikir ia akan menjadi lebih baik jika kita bersatu menentang kekayaan"
nampak macam mana "JATI DIRI" dia.
dia tak pernah ter"brainwash".
antara speech beliau yg terbaik.
part yg aku suka pada minit2 akhir dia becerita tentang lion and zebra,
lihat apa yg dia "nampak".
brilliant.
...masih ramai internasional scholar yg bagus.
aku suka scholar yg mengajar aku cara "melihat" dgn betul.
sudah tentu "cahaya" itu hanya dtg dari Allah.
kerna melihat dlm gelap sudah tentu tak nampak.
seperti melihat semut hitam di atas batu hitam di malam yang gelap.
selain Sheikh Imran Hosein
aku juga meminati Sheikh Hamza Yusuf.
siapa saja penceramah yg anda suka dengar,
siapa saja scholar itu tentu bagus,
yg perlu kita ambil ilmunya,
bukan melihat perangai mereka.
cara penyampaian beliau simple.
tak pernah memeningkan kepala aku.
dia berceramah seperti pendengarnya bukan beragama islam.
sgt sesuai utk muallaf/bukan islam juga.
pasti kalau bukan islam mendengar ceramah beliau
memudahkan mengambarkan/memahami islam yg sebenar.
Wallahualam.

Wednesday, December 5, 2012

"Islamik" & "Sunnah"


Muhammad Suiçmez (Necrophagist)
* gambar hanya hiasan (permainan mata)
aku...
bosan dgn kenyataan yg kita sekarang ini lebih "islamik"
bosan dgn word "islamik"
bosan dgn "bank islamik"
bosan dgn "parti islamik"
bosan dgn "islam" yg hanya pada penampilan luaran (dua biji mata) saja.
bosan dgn kononnya mereka bertudung konon "fesyen islamik".
bosan dgn mereka yg masuk parti politik sebab nk "jihad".
bosan dgn tuan "haji" berkopiah yg kencing berdiri.
bosan dgn mereka mengikut "sunnah" kononnya.

aku yakin mamat metal berbaju hitam gambar hantu ini lebih sunnah dari mereka.

celikkanlah mata hati kita.
zaman ini zaman buta sebelah.

apa sunnah yg paling utama?
adakah "sunnah luaran"? cara "sunnah penampilan"? sahaja?
jangan lupa sunnah yang jenis satu lagi.
sunnah dalam, sunnah yang tak nampak.
sebenarnya sunnah yg paling utama ialah "JATI DIRI". faham?

* sori kpd sesiapa yg tak suka/menganggap seorang yang bukan 'ahli' ilmu agama 'bercerita tentang agama', seperti chedet, lihat tidak pernah ada janggut di dagunya, kadang orang yg mereka gelar tak faham agama ini yg mendapat "CAHAYA" itu.



kadang aku rasa seperti berdendam dengan ahli agama..
Ya Allah terangilah hatiku dgn cahaya Mu.
Amin.

Monday, December 3, 2012

Ulasan: Sweet Charity - Bunga Bunga Cinta




dari album Berita Gempa (1985). mungkin saja ini antara "LAGU CINTA" yang terbaik dari band rock melayu.. lirik dari rocker sejati, Ramli Sarip. terpulang kepada anda bagaimana mahu menterjemahkan suatu lagu/lirik. lagu ini, bagi aku, liriknya yang punyai maksud cinta yang tersembunyi. cinta sesama kekasih (terutama part yang ada suara pompuan...) dan cinta kepada Pencipta..

"kadangkala inilah lumrah manusia, anda pernah bercinta? kalau anda belum pernah bercinta, anda satu hari mesti akan jatuh cinta.. mungkin tidak dengan kawannya, adik beradiknya, ibu, ataupun macam-macam lagi.." kata Ramli Sarip.


di angan-angan
ku suntingkan
bunga-bunga cinta hanya
untukmu
cinta hanya untukMu

di lengan tangan ku ikatkan

ikrar janji ini padaMu
akan ku salutkan
akan ku balutkan

di hasrat hatiku jalani

langkah derap kaki bersamamu
di cita-cita diilhami
salam mesra dari hatiku
menyongsong badai

bersamamu

hingga akhir hayatku
dengan cinta suci

berganding tangan

bersamamu
menyambut datang
matahari
terimalah kasih
dengan cinta suci
oh... terimalah kasih
oh... oh... oh...

Wednesday, November 28, 2012

Ulasan: The Black Angels - Passover (2006)

aku tak tahu apa genre yang tepat untuk muzik mereka, indie rock? psychedelic rock? tapi beza dengan psychedelic Jimi Hendrix atau psychedelic The Flaming Lips. yang aku pasti inilah "anak didik" Velvet Underground. kalau anda peminat Velvet Underground anda pasti minat album ni. mungkin membosankan untuk peminat muzik seperti Iron Maiden atau Dream Theater atau muzik yang lebih technical atau complicated, tapi anda kena cuba. muzik mereka simple, seperti berulang-ulang, maaf aku tak tahu istilah teknikal muzik. yang pasti boleh buat kepala aku berdengung,  ya berdengung itu yang dimaksudkan dengan psychedelic bagi aku. aku tak pernah bosan dengan album ni. aku tak kesah asalkan boleh goyang kepala. MARKAH PENUH.
....
...
..
.
thanks to stonerobixxx for introduce me this great band.

The Last Revelation

Monday, November 26, 2012

Majulah Nusantara

lagu yang aku hafal sejak aku kanak-kanak lagi. cukup kuat liriknya, cukup semangat lagunya. inilah lagu paling dikenali dari Zubir Said, seorang tokoh ulung muzik Melayu yang digelar sebagai penggubah dengan "jiwa Melayu sejati". dia dilahirkan di  Kota Bukittinggi, Sumatera Barat, Nusantara. ya Nusantara, kadang aku merasa seperti aku seorang yang anti-nationalism.. mmm.. mungkin lebih indah jika "Singapura" di dalam lirik lagu ini ditukar kepada "Nusantara" atau "Alam Melayu"... 
http://id.wikipedia.org/wiki/Zubir_Said
http://cinemamalaysia.com.my/artist/info/?id=Zubir_Bin_Said_4408
http://ourstory.asia1.com.sg/independence/ref/zubir1.html
http://documentist.wordpress.com/2010/04/10/know-your-icon-the-late-zubir-said/
http://ms.wikipedia.org/wiki/Majulah_Singapura
http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-nationalism
http://ms.wikipedia.org/wiki/Nusantara
http://en.wikipedia.org/wiki/Malay_World

Friday, November 23, 2012

playlist 11.12


Motorama - 2012 - Calendar ,mp3
Lana Del Rey - 2012 - Born to Die ,mp3
Cat Power - 1998 - Moon Pix ,mp3
Warhorse - 1970 - Warhorse ,mp3
Trapeze - 1970 -  Medusa ,mp3
May Blitz - 1971 - The 2nd of May ,mp3
King Diamond - 1990 - The Eye ,lp
Gillan - 1980 - Future Shock ,lp
Ku-2 - 1995 - Motivasi ,cassette
Ella - 1990 - Puteri Kota ,lp
The Devil's Blood - 2009 - The Time Of No Time Evermore ,lp
M. Nasir - 1991 - Saudagar Mimpi ,cassette
Herman Tino - 2011 - Kenangan Abadi Herman Tino ,cd
The Swallows - Nga Lompak Ago Go ,cd
The Velvet Underground - 2005 - Legends (kompilasi) ,cd
Konsert Masih Ada Yang Sayang 1996 ,vcd
* The Black Angels - 2006 - Passover ,mp3
Anita Sarawak - 1971 - Talipon Berbunyi ,7"ep
A Ramlie - (random) ,cd lp ep vcd mp3
Budgie - 1974 - In For The Kill ,lp
War Master - 2011 - Pyramid Of The Necropolis ,lp
Rage Against the Machine - 1992 -s/t ,lp
The Force (Paraguay) - 2008 - Possessed By Metal ,mp3
Bob Marley & The Wailers - 1979 - Survival ,lp
Sepultura - 1989 - Beneath the Remains ,lp
Sweet Charity - 1988 - Pilihan Terbaik (1979-85) ,cassette
* Art Fazil - 2012 - Koleksi Syair Melayu ,cd
Soundgarden - 2012 - King Animal ,mp3
Chakal - 1990 - The Man Is His Own Jackal ,mp3
Ahli Fiqir - 2005 - Hari Ini Dalam Sejarah ,cd
Valhalla - 1969 - s/t ,mp3
Thundermother - 1971 - No Red Rowan ,mp3
* Iron Claw - 2009 - s/t ,mp3
King Crimson - 1969 - In the Court of the Crimson King ,lp
Hard Stuff - 1972 - Bulletproof ,mp3
Dio - 1983 - Holy Diver ,lp
Hard Stuff - 1972 - Bulletproof ,mp3
Helloween - 1985 - Walls of Jericho ,lp
....
...
..
.
* recommended (all actually!)

Wednesday, November 21, 2012

Ulasan: Art Fazil - Koleksi Syair Melayu

setelah berdekad melayan lagu2 extrame, metal, rock, dari barat, ia terasa semakin lama semakin hilang rasa rock. (korang faham maksud aku, dah takde rasa "bising" walau grindcore sekalipun). barulah aku dapat terima lagu2 lokal kita ni. ada sesuatu aku kehilangan. baru sekarang aku rasa keindahan lokal. album ni MUST HAVE bagi semua peminat muzik tak kira korang peminat ziana zain atau iron maiden atau slank atau inul atau sodom atau insect warfare atau atau amebix atau anda bukan minat dengan muzik sekalipun, kadang khazanah macam ni lah yg kita kena buat simpanan atau bahan rujukan, bagi kita yang dipanggil "MeLayu".
....
...
..
.
cd ni mungkin versi extended edition cd ini.. dengan tambahan empat lagi lagu..

Monday, November 19, 2012

kacang metal

1) malam tadi pergi di bahagian sayur2an sebuah pasar besar, wife aku panggil "yang sini, nak tegok sayur metal tak? saya pun first time tegok." aku jawap "ha'ah la metal! apa benda ni keras macam batu!" nampak macam murray si mascot Dio.
2) pagi ni, bagi menghilangkan rasa jakun, aku tanya pak google.
3) oooh ia sejenis kacang, dikenali sebagai lin kok (cantonese), water caltrop, water chestnut, buffalo nut, bat nut, devil pod, horn chestnut..
4) amat popular di kalangan kaum cina di masa perayaan pertengahan musim luruh/perayaan kuih bulan.

Sunday, November 18, 2012

kerja raya 20082012

entri ni sepatutnya pada raya hari tu. aku dah masuk tv ini kali ke 3 (wtf kahkahkah). 0:28 budak kecik yang bertocang tu anak aku, sebelah mak dia. 0:43 aku bersnow cap, baju petak :)

Saturday, November 17, 2012

Ulasan: Lana Del Rey - Born To Die (2012)

kadang sihir pop lebih bahaya dari death metal. kadang pop lebih syirik dari black metal. aku tak pernah tertempias oleh sihir L.Gaga atau Madonna, tapi sihir si setan ni melena. Video Games ialah santau yang buat aku memuat turun Born to Die, what a great album title. jika anda suka Cat Power atau Radiohead atau lagu-lagu pop "mellow", hati-hati, mungkin anda akan dipukau. 

Monday, November 12, 2012

New Sheikh Imran Hosein interview with Morris Herman

aku selalu melihat dunia dari sudut yang lain. aku tidak percaya semua media mainstream/popular, berita, suratkhabar, terutama media internasional seperti CNN, BBC, mahupun Al Jazeera. Aku tak menyokong apapun parti, biru mahupun hijau. aku tak suka politik ciptaan manusia. aku tak suka undang-undang antarabangsa, undang-undang ciptaan manusia. aku tak suka sistem bank, termasuk bank islamik mereka atau "bank islamik" kita. aku tak suka sistem mereka untuk kita. ulama kita sibuk berpolitik, tak sempat menganalisis kejadian2 dunya hari ini. aku tak percaya penganalisis mereka, mahupun kita. mereka selalu menganalisis mengunakan sebelah mata, bukan dgn mata hati. ini interview yg ke berapa entah antara Morris Herman dan Sheikh Imran Hosein, ini yg terbaru (08.11.2012).
   ** interview di bawah ini ada disebut pasal Dr Mahathir dan Anwar Ibrahim! 
* About Sheikh Imran Hosein

Thursday, November 8, 2012

Jery Black Seeds Records, War Master LP

pengalaman menetap di Dublin, Ireland dan bergaul dgn dunia crust di sana tidak sia-sia, dia sekarang ialah usahawan muda yg berjaya. inilah dia Jery (bertopi), pemilik D-beat Crust Punk (and Metal) Label and Distro Black Seeds Record, distro crust paling berjaya di asia! haha! korang kena check out web dia, banyak barang2 metal yg mungkin menarik minat anda. yg penting Jery ni jenis cool dan layan baik beb. harga memang berpatutan plus shipping atau COD area kl.. aku COD lp WAR MASTER - Pyramid of the necropolis LP di pejabat pos Dayabumi (port rockers dulu ni beb). di bawah gambar lp package.. dtg dgn 19x28 poster, ini Regular Black vinyl edition limited 800 copies world wide!! Bolt Thrower fans should check this out! must have/hear to all music lover, buy the cd or lp, or even the mp3!
try layan..

yg ni versi fav aku... 33⅓rpm lp played at 45rpm! haha
malam tadi sempat aku needle drop.. untuk track2 lain War Master - Pyramid of the Necropolis LP (33⅓rpm lp played at 45rpm) boleh dtg sini...

Wednesday, November 7, 2012

pageview lima angka

pc kokak dah dapat pageview lima angka! kah kah kah! entri ni special thanks to Dr Bentara! (kerna bagi semangat utk update blog kokak ni setelah setahun tak update hahaha), dan kepada Bro Berteromber (Ulu Tiram rules!!). Tak lupa juga semua blogger yg sudi letak pc kokak dlm blog list anda! dan juga kepada anda!
* dan kepada aku sendiri yg selalu klik blog sendiri haha!

Tuesday, November 6, 2012

Konsert Masih Ada Yang Sayang - A Ramlie

  
1) Pada 1996, satu persembahan artis2 60an di bawah konsert Masih Ada Yang Sayang diadakan di Stadium Merdeka. Diusahakan oleh M. Shariff, diadakan bagi membantu menampung perbelanjaan perubatan A Ramlie yg telah lama menderita penyakit Parkinson.
2) antara artis2 yg menjayakan konsert amal ini ialah A Ramlie sendiri bersama band asalnya The Rythmn Boys, M Shariff, S Jibeng, M Osman, Afidah EsKassim Selamat, Jeffridin & The Siglap Five, A Halim & D'Fictions, L Ramli, A Karim Jais, Adnan Othman, J Sham, A Rahman Hassan, Azizah Muhammad, Jaafar O, dll.
3) Kesihatan A. Ramlie tidak mengizinkan beliau untuk kembali aktif untuk menyara kehidupannya. Namun beliau terus tabah mengharungi sisa-sisa usia senjanya bersendirian. Mujurlah adik-beradiknya berpakat menanggung bersama kos perubatannya. Sementara itu, seorang doktor dari Terengganu yang juga peminat setia A. Ramlie ketika di usia remajanya turut menawarkan bekalan ubat secara percuma.
4) Meskipun begitu, Allah lebih menyayanginya. Tanggal 10 Mei 2001, pada usia 53 tahun, A. Ramlie menghembuskan nafas terakhir di rumah ibunya di Tampines, Singapura. Lebih seribu orang mengiringi jenazahnya untuk dikebumikan di Pusara Abadi.
5) Tiada apa yang ditinggalkan olehnya di atas muka bumi ini, melainkan khazanah berharga untuk santapan telinga para peminatnya...
6) mungkin budak2 baru kalau tegok clip ni mungkin tak rasa apa2, tapi kalau otai2/peminat2 pop yeh yeh rasa sayu beb, lagi2 kalau tau sejarah A Ramlie, betapa top nya A Ramlee dahulu, perceraian, penyakit, survival hidup, tragik beb, kalau tegok clip ni jgn nangis.. sedekahkanlah Al Fatihah.
7) ingin lihat clip2 lain di konsert ini bolehlah ke channel youtube saya. terima kasih.
antara lp, ep dan cd A Ramlie yg ada dlm koleksi aku..

Monday, November 5, 2012

Berpecah kerana politik

sms lauahan rasa tok aki, kuala dungun
*gambar(diedit) diambil dari akbar sinarharian edisi tganu

Friday, November 2, 2012

gambar... cuti 23-31.10.2012 sempena raya haji

00. raya posa kena kerja, so raya haji aku cuti lama. biasa klu cuti lama, aku akan balik dua2 belah kampung. kali ni balik joho dulu. dari balakong jaya,selangor ke ulu tiram,joho (kg aku) ke kemaman,tganu (kg wife aku). perjalanan ke joho ambil masa dlm +-4jam, 2x berhenti rehat. perjalanan tiram ke tganu lalu laluan pantai, ambil masa +-10jam (paling lama dlm sejarah aku blk ganu, sebab banyak singgah2/bukan highway. biasa ambil masa 5-6jam, aku suka drive rileks2)
[kl-joho]
01. aku. berenti rehat di restoran jejantas ayer keroh. gambar kat kawasan parking, gambar restoran jejantasnya lupa ambik.
02. rumah famili aku di jln sc, kg sg tiram batu 18, ulu tiram. dlm ladang sawit..
03. makan ramai2 kat senibong pada malam raya.
04. gambar raya, di pagi raya. lupa bawak baju melayu/kurung. nak grak ke sayong.
05. di rumah atok belah mak kt (f) sg sayong, kulai. abang aku dan anaknya=anak buah aku. kepala lembu korban, berapa kilo daging kita boleh dapat?... 2-3kilo+sup lidah.
[joho-ganu]
06. berhenti rehat kat mersing, tepi pantai, pulau batu unta kot...
07. singgah di (one of the biggest bundle i ever see) naposo bundle jln mawai, lepas bandar kota (tinggi) menuju ke mersing. 0utside.
08. singgah di (one of the biggest bundle i ever see) naposo bundle jln mawai, lepas bandar kota (tinggi) menuju ke mersing. inside.
09. one of bangunan di jln endau-rompin.
10. globe dan entah apa nama... di api stop kat cukai, kemaman. kungfu hustle??..
11. globe dan entah apa nama... di api stop kat cukai, kemaman. kungfu hustle??.. close up
*org ganu panggil traffic light "api stop".