Tuesday, November 22, 2016

Rintihan Rasa




Tidak dapat kuceritakan semuanya
Bagaimana pahit hidupku
Hanya dikaulah yang tahu
Kerna kau juga merasa

Duhai janganlah hendaknya kau sesalinya
Kau juga telah mengatakan
Bersabar menempuhi hidup
Tuhan ada di sisimu

Dunia pancaroba
Suka bertemasya
Oh oh oh bagai seorang insan
Kita melakunkan

Hanya lagu ini
Menghiburkan hati
Kutetapkan iman
Menempuh dugaan

Bercahaya sungguh pintu hatiku ini
Untuk hidup seribu tahun lagi

Kami bukanlah pujangga
Hanyalah insan biasa

Dunia pancaroba
Suka bertemasya
Oh oh oh bagai seorang insan
Kita melakunkan

Hanya lagu ini
Menghiburkan hati
Kutetapkan iman
Menempuh dugaan

Friday, November 4, 2016

kenaikan



gambar tahun lepas. gambar ini aku ambil semasa beli nasi lemak untuk sarap di kawasan rumah aku. kawasan fucked up dengan jalan kotor, berlubang, berabuk, banyak lori/trailer lalu lalang. kawasan yg perumahan dan kilang2 campur sekali. ada rumah orang kaya ada juga sedarhana, miskin, rumah pangsa buruk untuk bekas setinggan. ramai macha, mata sepet, melayu, indon, bangla, nepal, semua kaum ada. kalau solat jumaat masjid penuh dgn mereka je banding orang asal. ramai orang pentingkan diri sendiri, hagas, congah, tapi ada juga yg baik hatinya. bartabahlah!

Monday, October 31, 2016

Arctic Thunder



Arctic Thunder is the sixteenth studio album by Norwegian band Darkthrone. It was released on 14 October 2016 via Peaceville Records.[3][4] The first single from this album was "Tundra Leech". The album marks a return to the band's familiar black metal style, in lieu of the crust punk-influenced sound present on many of their more recent albums.
The album is named after a Norwegian thrash/heavy metal band, active from 1985 to 1989.

Monday, October 17, 2016

Bunyi Sembunyi 'Ribut Ribut Itu Menjadi Reda Dan Akhirnya' 2016


ambient, depressive, prog, post-rock, instrumental, mogwai, pink floyd, sedap.

Wednesday, October 5, 2016

bag patches

 
Parkinson grindcore
Brutal Truth grindcore
AGE jap crust
Electric Wizard stoner
Black Sabbath doom
RATM rap metal
Sil Khannaz death
Slayer thrash
Sodom thrash
Kreator thrash
Death death
Darkthrone black
Bob Marley reggae

Wednesday, September 7, 2016

Ambush In The Night



See them fighting for power
But they know not the hour
So they bribing with their guns, spare-parts and money
Trying to belittle our
Integrity now

They say what we know
Is just what they teach us
And we're so ignorant
Because every time they can reach us
Through political strategy
They keep us hungry
And when you gonna get some food
Your brother got to be your enemy

Ambush in the night
All guns aiming at me
Ambush in the night
They opened fire on me now
Ambush in the night
Protected by His Majesty

Well, what we know
Is not what they tell us
We're not ignorant, I mean it
And they just cannot touch us
Through the powers of the Most High
We keep on surfacing
Through the powers of the Most High
We keep on surviving

Yeah, this ambush in the night
Planned by society
Ambush in the night
They trying to conquer me
Ambush in the night
Anything money can bring
Ambush in the night
Planned by society
Ambush in the night


Thursday, September 1, 2016

Kebangkitan Kesultanan




Kupasan Menarik Wan Ahmad Fayhsal, Felo Sekolah Perniagaan Putra di Forum Kebangkitan Kesultanan Solusi Ketidak Kawalan Politik anjuran Akademik Kajian Rantau Nusantara (AKAR) di Seksyen 9 Shah Alam, Selangor. 30 Ogos 2015.

Monday, August 29, 2016

patah hati



Patah hatiku
Membawa derita
Merajuklah diri
Merajuk diri
Tak tentu haluan

Ku harap janjimu
Ku harap janjimu
Bahagia selalu sayang
Rupanya patah
Rupanya patah di tengah jalan

Hendak diulang
Hendak diulang
Resah menanggung sayang
Kenanglah jangan
Kenanglah jangan disebut pun jangan

Hancur hatiku
Di dalam nestapa
Mengenangkan nasib
Mengenang nasib diriku malang

Maksud hatiku
Maksud hatiku
Bahagia bersama sayang
Apakan daya
Diriku miskin
Harta tak punya

Ingin ku petik
Ingin ku petik
Bintang yang tinggi sayang
Tanganku hangus
Tanganku hangus disambar petir

Friday, August 12, 2016

renungan di hujung minggu... bersyukurlah... itulah kita


1- Kita yang lahir di tahun 50-60-70-80 an, adalah generasi yang layak disebut generasi paling beruntung. Kerana kitalah generasi yang mengalami loncatan revolusi teknologi di abad ini, dengan keadaan usia prima.

2- Kitalah generasi terakhir yang pernah menikmati riuhnya suara mesin taip.
Sekaligus saat ini jari kita masih lincah menari di atas keyboard pula.

3- Kitalah generasi terakhir yang merakam lagu dari radio dengan tape recorder.
Sekaligus kita juga menikmati mudahnya memuat-turun lagu dari gadget.

4- Kitalah generasi semasa kanak-kanak bertubuh lebih sihat dari anak masa kini kerana mandi sungai, panjat pokok, melastik burung, gasing, guli, getah gerip, adalah permainan yang tiap hari akrab dengan kita. Sekaligus saat ini mata dan jari kita tetap lincah memainkan pelbagai game di gadget .

5- Kitalah generasi terakhir di masa remaja yang pernah mempunyai geng yang tanpa janji, tanpa telefon/sms tapi selalu boleh berkumpul bersama menikmati malam minggu sepuasnya...
Kalau dulu kita harus bertemu untuk bergelak tawa bersama. Kini kitapun boleh berkongsi cerita melalui Facebook/WhatsApp .

6- Kitalah generasi terakhir yang pernah menikmati lancarnya jalan raya tanpa jammed di mana-mana.
Juga naik motor menikmati segarnya tiupan angin di jalan tanpa helmet di kepala.

7- Kitalah generasi terakhir yang pernah menikmati jalan kaki berkilo meter atau berbasikal tanpa perlu berfikir ada penculik yang membayangi kita.

8- Kitalah generasi terakhir yang pernah merasakan nikmatnya menonton tv hitam putih dengan senang hati tanpa diganggu remote untuk pindah saluran sana sini.

9- Kitalah generasi terakhir yang pernah begitu mengharapkan datangnya posmen menyampaikan surat dari sahabat dan kekasih hati.

Kitalah generasi itu?
Kongsikan ini kepada yang lain…
Biar yang belum tahu menjadi tahu
Biar yang pernah tahu tetap ingat nostalgia itu
Dan menikmati lagi indahnya masa lalu yang tidak semua generasi dapat menikmatinya

(sumber: fb Datuk Wira Dr Maznah Hamid)

Monday, August 8, 2016

the real owners


"The real owners are the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians..."  George Carlin

Wednesday, August 3, 2016

load reload



album ke6 dan ke7. Load rilis 1996 dan Reload 1997. selepas 5 tahun album black, album kali ni Metallica betul-betul buang tebiat...lari terus dari tradisi, ini bukan thrash metal ok...ini doomier hard rock. baru keluar dulu memang terkejut, depa siap potong rambut, logo baru..tengok inlay ni, memang kena sangat dengan album ni...ini dah lain. mula-mula dengar dulu rasa pelik, jelik dan tertipu...oleh sebab dah terbeli kasetnya main je la tanpa fokus sangat...tapi bila layan lama-lama makin sedap pulak. banyak solo sedap lah! baru-baru ni aku try layan lagi, makin syok rasanya...ini baru true...hahaha

Wednesday, July 27, 2016

Ramli Sarip 'Alive' 1998 kaset, video



mungkin inilah album terbaik Ramli Sarip... album blues rock & roll yang dirakam secara live pada Sabtu 14 Nov 1998 di Studio Synchrosound Petaling Jaya yang disaksikan lebih kurang 50 orang penonton.

versi album sudah dipotong tapi tetap terbaik. jom layan video..best!


Monday, June 27, 2016

Senjata Nuklear Rahsia Dan Bahana (Syed Yusainee Syed Yahya, DBP, 2015)



Jarang ada buku pasal senjata nuklear dalam bahasa Melayu. Buku ni agak ilmiah walaupun takde nota kaki. Gaya penulisannya sempoi, mudah faham. Buku ini bercerita tentang pelbagai aspek dari fizik, sejarah, politik, perang dunia, perisikan malah konspirasi (rahsia yg bukan lagi rahsia). Memang tepat tajuk buku ni 'Rahsia dan Bahana'. Ada gambar sikit-sikit. 178 muka surat sahaja tapi isinya bagus. kandungan;


Bagi aku ambil tahu pasal bom nuklear ni wajib bagi kita kerana ianya terlampau dasyat umpama muzik ektrim. Genre muzik ganas ini banyak bercerita tentang hal ini. Inilah orde baru perang dunia akan datang.. yang kalah jadi abu, yang menang jadi arang.

Jepun, Jerman lebih dulu kaji teknologi nuklear untuk buat bom. zaman Nazi dulu ramai ahli fizik/saintis nuklear yahudi, sebab takut kena bunuh Nazi, ramai berhijrah ke Amerika. setelah di-sound oleh saintis yahudi terkemuka, kemudian baru lah Amerika serius buat bom nuklear. Masa itu Jerman, Jepun dan Amerika berlumba-lumba membina bom nuklear ni, siapa yg dapat buat bom ni dulu dia la yg akan perang dunia ke2 tu....

Peminat filem ala James Bond, risikan, pengintipan dgn elemen CIA, KGB, M16 spt dlm era perang dingin dahulu, maka buku ini mmg pilihan yg tepat. Buku ini akan membuat jantung kita berdegup kencang membaca mengenai kisah perisik KGB yg berjaya menyusup masuk ke dlm Projek Manhattan dan mencuri teknologi senjata rahsia ini betul2 di depan mata Amerika Syarikat. Ini bukan cerita wayang Hollywood tetapi kisah yg benar2 berlaku.

Aku rasa insaf bila baca bahagian 'kesan ledakan', bahana bom nuklear. Beratus ribu org boleh mati sekelip mata. malah melihat cahaya letupan bom ini dari jarak jauh pun boleh membutakan mata. Suhu di pusat letupan sangat tinggi sehingga boleh mencairkan dan menukarkan bahan logam dan batu menjadi wap. Gangguan elektromagnet boleh merosakkan peralatan elektrik apatah lagi elektronik yg sensitif. Tiada telefon, tiada bekalan elektrik dan pencemaran radioaktif. Mungkin mereka yg tinggal di dalam gua sahaja yg boleh survive. Kata Albert Einstein 'saya tak tahu senjata apa yang akan digunakan dalam perang dunia ketiga. tetapi saya pasti dalam perang dunia keempat, manusia akan berperang mengunakan kayu dan batu'.

Tahniah dan terima kasih banyak utk tuan penulis buku ini dan juga DBP.

Tuesday, June 21, 2016

Ramli Sarip 'Perjalanan Hidup' 1987 kaset



inilah album solo ke3 Ramli Sarip yang diterbitkan pada 1987, berjudul 'Perjalanan Hidup'. album pertama agak slow, album kedua not bad, tapi yg ketiga ini pilihan hatiku. selain album kompilasi 'Seni Dan Suara 79-89' aku rekomen album ini kepada semua terutama yang tak pernah memiliki album solo Ramli Sarip lagi. dalam album inilah lagu-lagu kerohanian Papa Rock yang klasik seperti 'Perjalanan Hidup', 'Kau Yang Satu' dan 'Lahirnya Sebuah Puisi'.. memang terbaik. satu lagu duet bersama Khatijah Ibrahim 'Ku Miliki Bayangmu'.. layan beb. yang lain lagu rancak semua sedap terutama Dilema, Orang Kota, Terjerat. lirik semua bagus. serius album ni sedap. hidup Papa Rock!

- Lahirnya Sebuah Puisi -
lirik/muzik: Mohd Bakri Johari

Terketar-ketar jemariku
Menyusun kata dan irama
Melahirkan sebuah puisi
Untuk insan yang dalam kehausan

Lahirnya sebuah puisi
Bukanlah nama jadi ukuran
Tapi hadir kerelaan hati
Kerana sehelai benang keinsanan

Diriku ini hanyalah sehelai kain usang
Caci dan hina sentiasa di bahuku
Aku rela ...

Lidah adalah hatiku
Hati adalah lidahku
Andai terpisah keduanya
Terlebih dahulu aku yang durhaka

Sejati sebuah puisi
Sempurna dalam pandangan

Sempurna segala tujuannya
Menyakinkan setiap insan
Yang mendengar

Tuesday, May 10, 2016

hasil ke PBAKL2016 di MAEPS



1. Mantik dan Etnomantik/Mat Rofa Ismail/Dewan Bahasa dan Pustaka/2015
2. Kita Dengan Islam Tumbuh Tiada Berbuah/Syed Hussein Alatas/Dewan Bahasa dan Pustaka/
3. Batu Uban Sejarah Awal Pulau Pinang/Ahmad Murad Merican/DBP
4. Turki Uthmaniah Persepsi Dan Pengaruh Dalam Masyarakat Melayu/Ermy Azziaty Rozali/DBP/2016
5. Kisah Hidup Seniman Agung P.Ramlee/Abdullah Hussain/Dewan Bahasa dan Pustaka/2016
6. Rahasia Sumpah Allah dalam Al-Qur'an/Hasan Mansur Nasution/Paramadina
7. Allah Berbicara Tentang Dirinya/Prof. DR. Umar Sulaiman Al-Asyqar
8. Ayat Dialog Nabi-Nabi Dalam Al-Quran/JAKIM/1989
9. Risalah Untuk Kaum Muslimin/Syed Muhammad Naquib al-Attas
10. Islam: Faham Agama Dan Asas Akhlak/Syed Muhammad Naquib al-Attas
11. Ma'na Kebahagiaan Dan Pengalamannya Dalam Islam/Syed Muhammad Naquib al-Attas
12. Tarikh Sebenar Batu Bersurat Terengganu/Syed Muhammad Naquib al-Attas
13. Islam dalam Sejarah dan Kebudayaan Melayu/Syed Muhammad Naquib al-Attas
14. Sejarah dan Tamadun Bangsa Melayu/Ahmad Jelani Halimi
15. Ringkasan Ihya' Ulumuddin/Imam al-Ghazali/Pustaka Al Ehsan
16. Sejarah Umat Islam/HAMKA/PTS/2016
17. Kenang-kenangan Hidup/HAMKA/Pustaka Dini/
18. Muslim Tionghoa Cheng Ho: Misteri perjalanan muhibah di Nusantara/Prof Kong Yuanzhi/
19. Baiduri Segala Permaisuri: Koleksi Catatan Cik Srikandi/Cik Srikandi/Terfaktab/2016

buku2 Syed Muhammad Naquib al-Attas dibeli di sini..Pustaka Dhihin
pengunjung terawal..terima kasih ambil gambar abang botak tu!
dewan c
Gerakbudaya
DBP yg power.
yg topi putih tu brader YUSRINA RETRO & ROCK KAPAK
blogger rock baik2 orangnye!

Friday, April 22, 2016

jom ke PBAKL2016 di MAEPS



PBAKL 2016 yang masuk 35 tahun penganjurannya kali ini, buat pertama kali (sudah pindah), PBAKL akan diadakan di MAEPS Serdang. ini tempat ekspo pertanian MAHA. tempat ni memang sangat luas, parking banyak dan paling best 5 minit je dari rumah aku..hehehe. selama ini PBAKL yg di PWTC aku tak pernah pergi, jadi kali ni peluang terbaik. buku-buku target aku pastinya buku heavy dari genre sejarah/agama. sekarang ni aku tengah check floor plan, check senarai gerai KLIBF 2016, layan site dorang, tengok2 apa buku yg menarik. ingat tarikhnya 29 April hingga 9 Mei 2016. ok heh..jumpa di sana! peace!


Tuesday, April 5, 2016

Malaysia bakal jadi negara bersuhu padang pasir


Suhu di Malaysia bakal me­nyamai suhu di negara-negara Arab apabila ia diramal mencecah suhu 40 darjah Celsius dalam tempoh 10 tahun akan datang.

Pengarah Kampus Lestari Universiti Teknologi Malaysia (UTM-CS), Profesor Madya Dr. Mohd. Fadhli Md. Din berkata, ke­adaan itu berlaku disebabkan suhu di kawasan bandar dan luar bandar di negara ini mengalami peningkatan sebanyak 1.2 darjah Celsius setahun.

“Kadar suhu yang sangat tinggi itu bukan sahaja mendatangkan bahaya kepada tubuh manusia yang hanya mampu bertahan dalam suhu maksimum 39.5 darjah Celsius malah mengakibatkan negara berisiko mengalami musim kemarau berpanjangan,” katanya selepas memperkenalkan prototaip penunjuk haba Surrogate Human Sensor (SHS) di Kampus UTM di Skudai dekat sini semalam.

Kadar suhu purata di Malaysia adalah antara 32 hingga 33 darjah Celsius.

Beliau berkata, peningkatan kadar suhu secara berperingkat itu berpunca daripada pelepasan gas karbon dioksida dari kilang dan kenderaan yang semakin banyak di negara ini pada masa depan.

Wednesday, March 30, 2016

M. Nasir 'Phoenix Bangkit' 2001


salam semua.. terima kasih singgah, terutama yang selalu komen kat blog usang aku ni. korang ni rajin betul update blog..tak macam aku hehe.. kipidap semua!!
hari ni aku share ni album sifu 'Phoenix Bangkit' versi kaset. mungkin ada yang tak pernah lihat lagi..
album ni rilis 15 tahun lepas. inlay-nya panjang... 10 panel j-card!
mungkin inilah inlay paling cantik album M. Nasir!
tengok tu credit.. lagu pertama 'Raikan Cinta'.. memang masuk!
lagu kedua 'Masirah'. lagu slow.. cantik catan S. Amin Shahab!
'Sahabat Gua' terbaik lagu ni. lirik tentang Sahibul Kahfi. jom cari iktibar dari surah Al-Kahf. suka sangat lagu ni!
lagu 'Phoenix Bangkit dari Abu' best juga..naik sheikh lagu ni hehehe. 'Bila Rumi Menari' ok ok... feel latin?
'Dah Lagu Tu!' sedap juga, feel jawa. 'Malawan Arus' terbaik! suka lirik lagu ni! korusnya "minta bebas bebas dari sangkar maya ini". suka suka suka!
lagu 'Langgam Pak Dogo' ni memang paling unik! lagu ni feel wayang kulit sangat! best! lagu 'Oh!... Anak' ni pun best juga, lagu keronchong + hawaiian! lirik falsafah sangat!
lagu terakhir 'Hijab Kekasih' boleh tahan juga, feel melayu sangat! 
senarai para pemuzik...lengkap. 
bagi aku album ni masuk list 4 album terbaik sifu Solo/Saudagar Mimpi/Canggung Mendonan/Phoenix Bangkit. dari segi muzik..album ni semakin tinggi martabat M. Nasir dalam ber-world music. secara keseluruhan album ni best!  lirik semua terbaik! terserlah kesufiannya! hehehe. ok la heh..kalau korang nak baca lagi korang search kat blog praharaseni. ok heh..may peace be upon us all!