Tuesday, April 7, 2015

Sejarahwan Malaysia Yang Hampeh


Cryptic Malediction ...Embedded in Blood, Membongkar Rahsia Dunia Melayu


Dalam planet Bumi,ahli sejarah yang paling hampeh adalah sejarahwan Malaysia.Satu benda pun tak gheti.Taunya ambik kajian Winsted,Raffles dan Shallebear.

Monumen-monumen sejarah kat Malaysia mana pernah ambik tahu.Taunye buat muzium banyak2 lepas tu jadi biar berhabuk.Alih-alih tapak sejarah kat Lembah Bujang dah rata dengan jentolak.

Lepas tu pi campur isi Sulalatus Salatin dengan isi Suma Oriental macam nak bual pecal.Sebab itu wujud seorang mamat nama Temagi.Kronologi sejarah Melayu dah cacamarba sebab kedunguan mereka.

Satu lagi,yang setkan sejarah ni semua kepalanya bukan sejarahwan pior,tapi cikgu cikgi yang dapat kontrak tulis buku teks.Lagi hampeh,sebab dia nak mengajar lagi,nak kejar dateline lagi,huru-hara sejarah Melayu sebab duit punya pasal.

Cuba belek para penulis buku teks sejarah yang kat belakang buku teks tu siapa?Patutke cikgu buku teks tulis sejarah Melayu?Saya bukan nak hina mereka tapi patutke tukang jahit kena jaga substesen 11kV?

You all buat kerja bahaya dan bermain dengan nasib satu bangsa.You understand?

Kamu tak layak tulis sepicing pun sejarah bangsa saya.Jadi tak payah nak menyibuk tulis buku teks sejarah kalau bukan ahli sejarah yang faham sejarah.

Takde ahli sejarah Malaysia yang serupa macam Slamet Muljana,Poerbatjaraka atau Drs. R. Soekmono.Asyik-asyik nak duduk bawak ketiak TS Dato` Dr. Khoo Kay Kim.Pemalas giler.

Asyik...asyik Melaka...asyik...asyik Melaka padahal sebelum Melaka berlambak Malay city-states dan juga empayar macam Srivijaya dan Langkasuka.

Tiada siapa yang boleh huraikan pasal Chih-Tu,Pan-pan,Tan-tan,Tambralinga,Setul Mambang Segara,Singgora malah Srivijaya sekalipun.

Kerajaan Pahang tu ada catatan dari dinasti imperial China tau.Bukan nak kata Pahang,Dungun kat Terengganu tu pun para pedagang kat Peking pun kenal zaman Dinasti Song dan Sui.Ada penulis buku teks tu tau pasal ni?Confirm tak tau.

Tahu ke penulis buku teks tu pasal Vijaya Bahu V anak raja Melayu Sri Dharmaraja yang memerintah Dambadeniya di Sri Lanka dan keturunan dia masih berada dalam salasilah raja-raja Sri Lanka sekurang-kurangnya sampai abad ke-15?

Tahukah siapa Panamkaran,salah seorang kerabat raja Melayu Sailendra yang mengalahkan Chenla dan gelarannya terpahat di batu bersurat di Thailand?

Siapa Bangsasura,Suryavarman I dan Fan Shih Man?

Sekarang,kamu tahu bahawa sejarah Melayu bukan seperti yang kamu sangka dan baca.Di sana,ada 1001 misteri dalam sejarah Melayu yang tersembunyi dalam garis masa lebih kurang 200 tahun kolonialisme.

Sekarang baca buku saya pasal sejarah kamu.Baca kat dalam tu bahawa sebelum Melaka,raja-raja Melayu dah run bisnes maritim di Selat Melaka beratus tahun sebelum pelanduk menendang anjing bawah pokok Melaka.

Bukan setakat penulis buku teks,anak-anak raja pun tidak tahu sejarah raja-raja dan kerajaan Melayu.Semua anak-anak raja kat Malaysia pun 2kali5 hampeh macam penulis buku teks.Kalau Sejarah Melayu itu manusia,dia akan campak semua anak-anak raja yang bengong ni ke dalam Glade macam dalam filem Maze Runner.

Sebab itu bila saya 'menegur' Sultan Johor dahulu untuk kebaikan baginda dan rakyat jelata,saya langsung tidak diapa-apakan kerana 'orang dalam istana' tahu siapa saya.Mereka tahu niat dan tujuan saya.Para bangsawan yang bijak ialah mereka yang tidak menjadikan orang yang menasihatkan mereka 'Hang Nadim'.

Saya ialah Srikandi.Saya ialah penjaga sejarah Melayu dan empayar para dapunta dan maharaja.

~SK
Secretkeeper of Sriwijayamala & Ketomala Dynasty

https://www.facebook.com/srikandisejarah/photos/pb.496613607030536.-2207520000.1428147305./894543837237509/?type=3&theater

7 comments:

 1. plg aku igt pasal "kerajaan Chi Tu"..cikgu sekolah pun x dpt huraikan...

  ReplyDelete
 2. Betul la bro.dah mcm2 fakta yg keluar dah sekarang ni..sedih bangsa bangsa melayu sendiri pun tak tau sejarah.terutama generasi Y yg sekarang ni..

  Apa yg aku tau,bangsa melayu dulu cukup terkenal dengan penentangan cukai sejak zaman berzaman..jgn dek kerana kesilapan generasi hari ini,anak cucu kita nanti yang menangungnya..

  ReplyDelete
 3. aku wordless tuesday dibuatnya....

  ReplyDelete
 4. tq...nanti cari buku ni....

  paling best aku tengok buku sejarah SPM anak aku...cerita sejarah penubuhan UMNO...hampeh...

  memang betul kata2 bahawa sejarah di tulis oleh oleh orang yang menang...

  ReplyDelete
 5. I read your posting
  dalam hati aku cakap melayu kan dengki, sakit hati, jealous nye kaum.
  So takdelah nak cerita atau nak kenang kelebihan atau kejayaan orang lain

  ReplyDelete
 6. sejarah malaysia banyak dihilangkan... siapa ibrahim yaacob?? pengkhianat ..tetapi kalau ikut sejarah beliau pejuang

  ReplyDelete